sunnuntai 17. elokuuta 2014

Virallisesti ihQ-pää

Nasta kävi eilen luonnetestissä SCY:n Keski-Suomen alaosaston järkkäämässä testissä Jyväskylässä. Tuomareina toimivat Katri Leikola ja Mia Möller. Mukana reissussa ja testissä olivat myös Veera ja Late. Paikalle navigoituamme ehdittiin vielä nähdä pari testiä, sillä aikataulut olivat hieman jäljessä. Late testattiin serkuksista ensin ja sai oikein kivat tulokset, vaikkei ihan normaalia Latea näyttänytkään. Nasta taas oli erittäin paljon oma itsensä ja sen näköinen oli testin loppupistemääräkin, ja tuomarin puheetkin osuivat aika kivasti yhteen oikean Napen kanssa. 

Alkujutustelun aikana Nasta näytti heti oman mielipiteensä odottelusta ja mitään tekemättömyydestä. Se haukkui mulle ja hyppi taas pään tasolle saakka. Tuomari vain kehotti puhumaan kovempaa, koira saisi touhuta mitä huvittaa! Jutustelun jälkeen Nape lähti leikkiin kivasti tuomarin kanssa, aseena oli keppi. Pienoisesti se hurisikin leikkiessään. Kun tuomari otti patukan esiin, ei Nastaa enää hirveesti kiinnostanut. Minäkin yritin leikittää patukalla, mutta ei patukka kiinnostanut Nastaa juuri ollenkaan, parin tassunläimäytyksen verran vain. En palkkaa Napea patukalla, eikä meillä edes ole kuin yksi patukka, milloin lie Nasta viimeksi nähnyt sen. No, tuomarin mielestä leikkiä oltiin saatu esiin ja nähty tarpeeksi, joten siirryttiin kelkalle. Siitä saatiinkin kiva reaktio aikaiseksi, ja ihan rohkeasti Nape tuli tutkimaankin kelkan liikkeen pysähdyttyä tuota mysteeristä hahmoa. Mysteerinen oli myös seuraavan testiosuuden hyökkääjä Nastan mielestä! Puolustaa tuo näköjään jos tosi paikka tulee. Katu-uskottavaa ja pelottavaahan lassiesta ei oikein saa, tai Napesta ainakaan kun se on pieni ja söpöliini, mutta kyllä se ihan uskottavasti ärhenteli hyökkääjälle. Ihana Nasta! 

Ennen testiä naureskelin, että Nasta varmaan hyökkää haalarin kimppuun säikähdettyään sitä, eikä se nyt iiiihan hirveen kaukana ollut. Toki Nape säikähti ja ampaisi pois päin, mutta heti haukahti haalaria kohti ja olisi ehkä lähemmäskin mennyt haukkumaan, mutta ohje oli kävellä pois. Hienosti palautui tästäkin testiosuudesta. Tynnyrin kohdalla reaktio oli ehkä vähän ylimitoitettu mutta tuli hienosti tutkimaan kolinapurkin. Ja kehun jälkeen tunki melkein syliin. Tynnyri oli kyllä melko pelottava ja hieman se jäi Napettia kauhistuttamaan. Hienosti se kuitenkin taas palautui odotellessaan tuomarin kanssa pimeän huoneen ulkopuolella.

Sittenpä Napekin tyrkättiin pimeään huoneeseen. Nasta käveli sisällä rauhallisena, ei äännellyt eikä läähätellyt. Huoneessa oli mattoteline, jonka alta pari muutakin koiraa olivat menneet, mutta Nape oli valinnut erikosemman reitin - metallitankojen välistä. No mitäpä muuta aksakoiralta voi odottaakaan! Hyvin löysi minut ilman apuääniä. Kerran käväisi edessäni mutta lähti pois, kohta tuli takaisin ja ihan yhtäkkiä huomasi minut ja tökkäsi nenällään, niinkuin se usein muulloinkin tekee. Sitä vartenhan se puikula on ;) 

Sitten kauppareissu, eli koira seinään kiinni ja kulman taakse. Tämä kauppahan sijaitsee epäilyttävillä kulmilla, joten eipä aikaakaan kun Nastaa alkoi lähestyä joku uhkaava tyyppi. Nasta otti taas kovan likan moodin päälle ja antoi tulla täysillä! Tuomari uhkaili ihan seinään asti ja silti Nape vain jatkoi. Kuulemma lähellä oli, ettei lahje lähtenyt mukaan! Hurja Nape. 

Sittenpä jäljellä olivat enää laukaukset, ja kuten ajattelinkin, ei Nasta niihin reagoinut. Kaiken kaikkiaan testi oli hyvin Nastan näköinen mielestäni, mitä nyt puolustushalua oli paaaaljon enemmän kuin olisin arvannut! Tuomarin puheetkin osuivat mielestäni kivasti yksiin oikean Nastan kanssa: nollasta sataan sekunnissa mutta takaisin myös, ei jää hautomaan tai pahalla muistelemaan pahoja juttuja. Totta. Reagointinopeus on...no, nopea. Ihana koira. Ja kuten tuomarikin sanoi , on Nape järkevä ja fiksusti reagoiva koira, ja tämä erityisesti lämmitti mieltä (ei tullut enää videolle, juuri videon lopun jälkeen tuumasi): "tuollaisia koiria lisää". Tilaukseen! 

Vielä osa-aluepisteet:
Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua (kuulemma lähentelee suurta)
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä (ei kuulemma kaukana kovasta)
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Ei miinuksia, eli yhteensä +174 pistettä ja +++, hyväksytty testi. 

Tässä linkki testin videoon

Ja loppuun Nape-galleria ihQ-Naspetista:


Ei kommentteja: