maanantai 26. marraskuuta 2012

Napen ACE-treenit

Lauantaina koitti siis se odotettu päivä, joksi oltiin varattu valmennus ACElle Kuopioon. Ajelemaan lähdettiin seitsemän jälkeen aamulla. Matkalla oli sumuista ja pimeää, ja pari kertaa matkan aikana käväisi mielessä, että kyllä pitää ihmisen olla hullu kun viikon ainoina vapaapäivinä herää vapaaehtoisesti kuudelta ja ajelee toiseen kaupunkiin juoksemaan itsensä rättiväsyneeksi. Kaiken kukkuraksi me mentiin täältä Joensuusta taloudellisesti kolmella autolla, sillä minä jäin Kuopioon, Veera tuli Joensuuhun ja Ida ajeli Mikkelin kautta takaisin Lappeenrantaan. Silkkaa pähkähulluutta siis koko reissu!

Mutta kyllä sinne kannatti kuitenkin ajella, sai taas hyviä vinkkejä tuon pennunpampulan jatkoa ajatellen! Rata ACElla oli 35 estettä pitkä. Tutustuttiin aluksi koko rataan, mutta koutsimme Tiia sanoi että toki mennään jokaisen osaamistason mukaan, on se sitten kolme tai 35 estettä. Tässäpä huisin hieno tietokoneohjelmalla tehty ;) ratapiirros:

Koska Napsuttimella oli juoksut, tarjouduin treenaamaan vikana, vaikka Tiia sanoikin, ettei sillä pidä olla mitään väliä. No, me oltiin kuitenkin viimeisiä eli olin siis ehtinyt katsella muiden suorituksia ja rengas vaikutti vaikealta. Tiia kertoi, että tuon mallin rengas, Smartin rengas, on tuottanut vaikeuksia lähes kaikille koirille. Myös jo kisaaville. Meidän treeniseurana ollut wörkkerirusselin omistajakin kertoi, että hänen koiransa osasi renkaan, mutta kun ACElle ostettiin uusi, Smartin rengas, he treenasivat sitä viisi viikkoa 1-2 kertaa viikossa. Huh! Eipä se sitten onnistunut muilta koirilta, eikä Lenniltäkään, mutta nohevana poikana Late meni ja osasi renkaan! Minuu ihan jännitti, miten Napen kanssa käy ja otin renkaan yksittäisenä ensin. Ei mitään ongelmia. Jee! Sittenpä lähdettiin tuskailemaan radan kanssa alusta asti. Neloselle heitto taakse ja valssi, a:lle persjättö että saadaan linja oikeeseen putkiaukkoon. Tiia halusi, että mennään rata kisanomaisesti, eli kontakteille ei jäädä seisoskelemaan. Vapautin siis Napsuttimenkin heti, mutta enpä oo ihan varma, tuliko se jo valmiiksi läpi... Tuota kohtaa ei kuitenkaan tehty kuin kerran, joten suurta vahinkoa ei saatu aikaan jos näin tapahtui. 

Ysin jaakotuksen (oliksse jaakotus?) jälkeen Nape ei jostain syystä lukinnut putkea 11 ollenkaan. Teki mieli työntää se sinne vastakkaisella kädellä, mutta siitä olis ACElla tullu vain huutoa :D Miehän siis käytän Sepsulle (ja varmaan Napellekin??) vastakkaista kättä jos oma linja kääntyis jo eri suuntaan kuin missä suorittamaton este on. Sitä ei kuulemma sais tehdä. Mutta Sepsu tajuaa sen täysin. En muista miten Napen kanssa asia on. Saatiin se Nape sinne putkeen kuitenkin lopulta! Tiia antoi siunauksensa selityskombolle "ekaa kertaa juoksuinen pikkuinen, ekaa kertaa juoksuhousuissa, ekaa kertaa juoksuhousuissa treenaamassa". Mutta antoi silti kotiläksyksi opetella tuota irtoamista. Kyllähän se kotihallissa irtoaa... Perusselitys, heh. Mutta kotihallissahan aina sujuu asiat paremmin. Tuo pohja muuten oli hieman liukas, sen huomaakin parissa kohdassa videota. Ja eka (vai toinen?) meno kepeillekin keskeytyi kun Nape liukastui ja tuli pois. Tuossa tekonurmessa on pidempi "ruoho" kuin meillä Kaislakadulla, eikä yhtä paljon kumirouhettakaan. Tai no, meillä on kyllä sitä kumirouhetta ihan toisenkin hallin tarpeisiin...! Mutta Nasta oli kyllä koko treenin ajan hihassa kiinni, mitä se ei kyllä mielestäni tuolla tavalla tee. Samoin kolisutteli rimoja, vaikka ne oli 40 cm:ssä. Kotihallilla se on tehnyt muutaman kerran maksihypyillä rataa, eikä ole kolissut. En keksi oikeasti muuta selitystä kuin liukas ruoho ja juoksuhousut. Ei oo kiva hypätä tuolla kombolla. Serallehan tuo ACEn alusta ei mielestäni oo koskaan ollu liukas, en tiedä miks Nasta siinä liukastelee. Oiskohan sinne vaihdettu ruoho? Ulkona hallin ulkopuolella nimittäin oli isot kasat tekonurmea. En tiedä. Tai sit Napen tassuissa ei oo kitkaa...

Seuraava tutustumisessa päänvaivaa aiheuttanut kuvio oli 13-14-15, mutta se sujuikin oikein mainiosti. Hienosti irtosi Nape myös esteelle 18, kun heitin sen kädenojennuksella sinne. Päästiin muuten Nastan kanssa tuosta treeniporukasta pisimmälle ekalla kerralla, esteelle 31! Saatiin sen kunniaksi aplodit :) Tiia sanoikin, että miun ohjaus on tosi nättiä perusohjausta, ja kun koira tulevaisuudessa irtoaa enemmän, ei miun tarvii saatella sitä niin paljon eikä juosta sen kanssa ihan joka esteelle. Saadaan sitten oikein nätit ja sujuvat radat. Treenilistalle siis irtoamiset! Sitä olisi tarvittu myös lopun 32-33-34 -kohdassa. Tajusin jälkeenpäin, että mullahan on koirille irtoamiskäsky, joskaan en tiedä osaako Nape sen vielä täysin. Mutta videollakin taidan onnistuneessa 32-33-34 -pätkässä käyttää sitä: "menehyppy!". Eli siis "mene!" toimii meillä lähetyskäskynä. Myös loppusuorilla mulla on käytössä "menemenemene" eikä "eteen", kuten useilla muilla on.

Ohjaaja alkoi olla lopussa jo aika väsynyt, eikä ohjaaminen ollut ihan sataprosenttista. Olihan siinä jo juostukin. Hyvin saatiin kuitenkin tehtyä, ja Tiia muistutti vielä lopuksi, että tavoitteena olisi koira, joka tuijottaa rataa ja esteitä, ja vain vilkaisee ohjaajaa välillä. Siis itsenäinen koira, joka kysyy vain vihjeitä ohjaajalta, mihis sitten mennään. Irtoamista esteille ja omatoimisuutta kannustamaan siis. Mitäpä sitä turhia enää löpisemään, tässä videotodisteita Nastan juoksutreenistä (innostuin hieman kokeilemaan koneen video-ohjelmaa, tai sen editointimahdollisuuksia..heh!). Linkkinä, kun on taas niin jättikokoinen tiedosto, här var så goda:

1 kommentti:

Anni kirjoitti...

Teille on haaste meidän blogissa!