keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Valtakunnassa kaikki hyvin

Nasta kävi fyssarilla maanantaina, ja pääosin näytti (eli tuntui) oikein hyvältä. Hieman Nastalla oli viimeisten kylkiluiden kohdalla jumitusta, joka kuitenkin tuntui aukenevan melko kivasti. Tuo jumi johtuu fyssarin mukaan erittäin todennäköisesti pentujen tiineyden aikaisesta painosta, joka kohdistuu juuri tuohon kylkiluiden loppumiskohtaan. Toinen ihan urinaa aiheuttanut kohta löytyi SI-nivelen ympäriltä, joka tuntui fyssarin käsiin vielä hieman löysältä nivelsiteiden osalta. Koirat toipuvat synnytyksestä omaan tahtiinsa ja Napella on vielä tuo SI-nivelen ympärys toipumassa. Sekä kylkiluiden jumikohta sekä SI-nivelen ympärys olivat oikealta puolelta paineltaessa kipeämpiä, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että Nasta ruukasi maata vasemmalla kyljellään ainakin ekan viikon ajan pentujen syntymän jälkeen ja niitä imettäessään, vaikka Tiina sitä miten yritti pakottaa toiselle kyljelle. Kylki on siis jäänyt hieman "ruttuun", kun taas vasen kylki on saanut "venyä" ollessaan alempi kylki. 

Pieni koirankouluttaja ja pieni koiraMuuten Nasta oli oikein hyvässä kunnossa olosuhteisiin nähden, mitä nyt on tosi kuiva ja vielä melko lihakseton. Ei pahoja jumeja. Oikeasta takareidestä löytyi joku mulju, joka mahdollisesti on jokin vanha revähdys-/venähdysvamma. En muista Nastan linkanneen takajalkaansa, joten kauhean iso venähdys ei ole fyssarinkaan mielestä voinut olla. Kyselin hieman pennustakin, että milloinka sitä voisi tuoda näytille ihan tottumismielessä, ja meinattiinkin sitten, että kun seuraavan kerran varaan Napelle (ja Seralle?) aikaa, voisin ottaa pennun tutustumaan. Seuraava kerta menee varmaan elokuulle, sillä ihan kesäkuun lopussa Nasta pääsee sinne osteopaatille Mikkeliin ja heinäkuussahan kaikki lomailevat. Fyssarimme Silja muuten kertoi, että Lieksaan on viime syksynä valmistunut kiropraktikko, siis eläinlääkäri, joka on kouluttautunut kiropraktikoksi ja hoitaa eläimiä kiropraktisesti (sanotaanko noin edes?!). Silja myös kertoi, että käytännössä osteopaatin ja kiropraktikon ero on koulukunnallinen, eikä kovinkaan suuri, joten sekin voisi olla Napelle sitten jatkossa hyvä, jos osteopaatilla löytyy jotain korjailtavaa enemmänkin. Ja onhan Lieksa noin sata kilometriä lähempänä kuin Mikkeli!

Nasta pelasti Okon lassielapsen hyökkäykseltäKäväistiin myös hallilla, ja Yrsa teki siellä lähinnä odottamista siivekkeiden luona. Pari askelta pääsen etenemään, joten ihan hyvä eka kerta oli! Putkeen sain Yrsan vain kerran, vähän hankalaa kun tuollasen elohopean kanssa tuo putkiin tutustuminen yksin on! No, sehän on vasta kymmenviikkoinen, vielä ehtii. Nasta teki sylkkäriä radan osana ja itsenäisiä keppejä. Myös puomin kontaktia hiottiin, viimeksi mölleissä kun Nape tuli läpi kontaktista, maahan siis. Osaksi johtui varmasti lihasten puutteesta ja osaksi innosta. Keinu tehtiin kolme kertaa: ekalla kerralla se oli tosi hasardi, ja selkeästi Nastalle tuotti vaikeuksia pysyä keinun liikkeessä ja melkein lentokeinuhan siitä tulikin. Lihakset, into ja lihakset...! Kahdella seuraavalla toistolla keinu oli superhyvä. 

Videotakin hallilta olisi, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi siirtää kameralta noita pätkiä nettiin. Aksainto olisi kova, mutta pitää nyt malttaa, että Nastan lihakset ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa. Fyssarikin kyseli kisasuunnitelmista, ja piti ihan hyvänä ajatusta, että heinäkuussa mentäisiin kisoihin. Yksittäiset kisat sitä ennenkään ei ole poissuljettu, koska Nastalla ei ollut suurempia jumeja ja peruskunto hyvä. Pitää katsella löytyisikö jostain läheltä vaikka iltakisoja, kun nuo viikonloput on kohta täynnä SM-kisoja, juhannusta ja MM-karsintoja. "Läheltä" tarkoittaa täällä itäisessä kolkassa siis suurin piirtein 300 km sädettä. Ei kiva!

"Armoa!"
Tänään on ollut Suuri Päivä Yrsan elämässä: Se pääsi ensimmäistä kertaa hyppäämään sohvalle omin avuin! En siis millään muotoa ole tästä innoissani, kun meillähän ei koirat saa olla sohvalla. Mutta siinä mielessä hienoa, että Yrsa-Yrpykkäinen on jo noin iso! Sunnuntaina, 10-viikkoispäivänä, punnitsinkin sen, ja se painoi tasan viisi kiloa. Iso pieni pentu!

mummi


En kiduttanu lastani!
Eilen käytiin veljen perheen luona koko kolmikon kanssa pyörällä. Menomatkalla Nasta ja Yrsa pääsivät pyöräkärriin, ja Seppå jolkotteli vieressä. Sera on niin helppo koira, kun se osaa luonnostaan jolkottaa nätisti pyörän kanssa ilman, että vaarana on kimppuun hyökkäävä lassie, joka yrittää nenäitsemurhaa tunkemalla jalkoihin tai pinnojen väliin. Arvaatteko, keneen viittaan näillä viime kesän muisteloihin perustuvilla sanavalinnoillani?! Heh! Sera yritti välillä peitsata, kun minun vauhti hiljeni liiaksi (raskasta on tuon kärrilastin kanssa ajella!), mutta sille on onneksi vahingossa tullut opetettua ravauskäsky, joka on hophop!, ja se toimi nytkin hyvin. 

Menomatkan alku oli melko äänekäs, kun arvata saattaa. Sekä Nasta että Yrsa esittivät ulisevia vastalauseitaan, mutta ne päättyivät melko pian. Takaisin lähtiessäni ajattelin helppouden vuoksi jolkotuttaa Seran myös paluumatkan, mutta se vaikutti niin väsyneeltä, että vaihdoin isojen paikkaa. Seppå kärriin ja Nape kokeilemaan juoksemista. Ajatus pyörän "vieressä" juoksevasta Nastasta pelotti vähän. Ja ajatus kaatumisestakin pelotti vähän. Saatikka ajatus siitä, että kärrykin heilahtaisi jopa kumoon, ja siellä matkustavat pentu ja vanhus saisivat elinikäisiä traumoja. Yllätys olikin suuri, kun Nasta kahden kunnon "EI!"n (ja iiiiihan pienoisen hihnakuristamisen) jälkeen ravasi kauniisti koko matkan. Ja mikä mukavinta, kärrissä oli ihan hiljaista - Seraa varmasti ahdisti olla niiiiiin lähellä pentua, ja pentu ei uskaltanut möykätä kun mummoauktoriteetti oli niin lähellä. Win-win -situation, siis mulle: Nape osaa nyt ravata pyörän vieressä hienosti ja kärryssä matkataan nykyään hiljaa (riippuen kärrin sisällöstä). Jee!

Puutarhuri työssään
Nyt suunnitelmissa on käydä joku päivä vähän kaupungilla pyörimässä pennun kanssa, että tottuisi kaikenlaiseen menoon. Pyöräily rantaa pitkin kirkon taakse jouteolemaan on suunnitelmissa. Pitää katsoa, kuka pääsee jolkottelemaan, vai jätänkö mummelin kotiin. En kyllä raaskisi! Jos on tosi kuuma, niin en kyllä viitsisi kumpaakaan isoa jolkotuttaa pyörän vierellä. Voishan sitä tietysti taluttaa pyörää ja ottaa koirat (=pennun) kyytiin vain silloin, kun se ei jaksa kävellä. Sääennuste kyllä näyttää tällä hetkellä niin surkealta, ettei kaupungillakaan varmaan paljon ole ihmisiä totuttelua varten. Ehkä perjantaina voisi käväistä katselemassa huudeja. Kai täältä mökistä on joskus johonkin liikuttava! 

2 kommenttia:

HeidiU kirjoitti...

Kalla vois haluta treffata Yrsaa!

Anni kirjoitti...

Joo! Ja Yrsa Kallaa :) varmaan facebookin puolella saadaan sovittua tarkemmin.