tiistai 4. maaliskuuta 2014

Järkyttävää!

Nimittäin se, miten ihmiset suhtautuvat siihen, kun huolehdin koirani hyvinvoinnista. Jotkut tykkäävät huolehtimisestani, jotkut eivät sano juuta eivätkä jaata, ja jotkut sanovat suoraan, miten hirveällä tavalla kohtelen koiraani. Eikö muka oman koiransa hyvinvoinnista saisi välittää?! No, kysehän on tietenkin pitkäkarvaisen koiran turkin alasajamisesta, arvasittehan te sen. Ajattelin tänä vuonna varoittaa etukäteen ihmisiä, ettei sitten tule järkyttävänä yllätyksenä, kun Sera on taas irokeesikampauksessaan ihan eri koira niin fyysisesti kuin henkisestikin. Voi vaikka sitten sulkea silmät kun huomaa meidän kävelevän vastaan kadulla ja Sera on iloisempi ja rennompi kuin koskaan.

"Erittäin tiheä karvapeite myötäilee rungon ääriviivoja." Tuo lause on pitkäkarvaisen collien rotumääritelmästä karvan kohdalta ensimmäinen lause. Toki siellä sanotaan myös, että mm. housut ja kaulus ovat erittäin runsaat, ja niin ovatkin. Sitten siellä on sellainen kohta kuin virheet. Siellä sanotaan näin: "Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa." Miksi koirille jalostetaan niin paksua ja isoa turkkia, että se on virhe jopa rotumääritelmän mukaan?! Mikseivät ulkomuototuomarit tähän puutu? 

Seralla oli ennen sterilointia hyvälaatuinen, kaunis ja liioittelematon turkki. Sitä ei koskettanut tuo rotumääritelmän virheissä mainittu kohta. Mutta niitäkin koiria on, joilla luonnostaan on aivan järkyttävän hirveän paksu turkki. Kuinkahan moni nykycollie pystyy toimimaan perinteisessä käyttötarkoituksessa ylipäätään? Kuinkahan monen collien terveyttä ja hyvinvointia paksu turkki haittaa? Meillä ainakin haittasi. Serastahan ei perinteiseen käyttötarkoitukseen varmastikaan olisi, mutta enpä minä sen takia collieta hankkinutkaan. Mutta hyvinvointiin ja terveyteen tuo (leikkauksen jälkeen) paksuuntunut turkki vaikutti. Vaikka mahanalusta kampasi, oli se ja kainalot, nivuset & kaulus alle viikossa sellaisessa kunnossa, kuin ei olisi puoleen vuoteen kampaa nähnytkään. Se oli kulttuurishokki minulle, jonka tarvitsi ennen leikkausta kammata Seran turkki karvanlähdön aikaan, eli kahdesti vuodessa. Korvantaukset kerran viikossa-parissa. Eikä se takkuuntunut silti. Järkytyksekseni huomasin, että ilmojen lämpenemisen vuoksi viime kesän alussa Seran kainaloissa oli jo ihottumaa. Turkki siis todella haittasi terveyttä ja hyvinvointia. Tokihan meidän kohdallamme kyse on nartusta, jolta on poistettu kohtu, joten hormonaaliset muutokset ajoivat turkin huonoon kuntoon. Mutta valitettavasti paksuturkkeja on olemassa ihan kohtujen poistoja ja hormonienkin kanssa. Esimerkiksi Seran sisko, jolla on luonnostaan tosi paksu turkki. Se onkin pärjännyt näyttelyissä paremmin kuin Sera koskaan. Sen turkki on myös valitettavasti tosi pehmeä, mitä se ei saisi colliella olla. Vaan karhea. Niinkuin collien englanninkielinen nimikin sanoo, rough collie, karkea collie.

Tästä kaikesta paasaamisesta päästään siis siihen, että kohta Sera pääsee taas turkistaan. Sovin Marian kanssa, että maalis-huhtikuun vaihteessa ajetaan taas Seralle irokeesi. Nyt on vielä liian talvi, joten pelkään, että Sera paleltuisi. Onhan meillä takki, mutta tuntuu hurjalta ajella koira vielä, kun on lunta maassa. Muutaman viikon päästä ei varmaan enää ole (jee!). Sillä välin Sera sai välitrimmin. Leikkelin ja kampasin sitä tuossa puolitoista tuntia ja tuloksena oli selvitetty kaulus (ihan hirveitä takkuja), siistityt varpulit ja lyhennetyt housut (hirveitä takkuja) sekä mahanalus. Ajelin mahan, nivuset ja kainalot pari viikkoa sitten ihan kaljuksi ja olen niitä kampaillut joka viikko, joten niihin ei ollut vielä ehtinyt pahoja pesäkkeitä ilmestyä. Nyt on koira taas astetta iloisempi ja monta takkua köyhempi. Kuvia kidutuskammiosta:

Masentunut trimmiasiakas

Hötökarvaa! Siinä mihin tassu loppuu!

Takatohvelit ennen siistimistä

Etutohvelit alustettuina
Etupää ja mahanalunen lyhennettynä

Takapää luomutilassa (uskokaa tai älkää, tuo housukarva on juuri kammattu!)

Kinnerkarvat. Tummat osiot ovat ihania pikkutakkuja.

Potilas ja poistetut ruumiinosat toimenpiteen jälkeen. Voi hyvin olosuhteisiin nähden.
Älkää rakkaat ihmiset tuomitko muita sen perusteella, minkä näköisenä he antavat koiransa tuolla kylillä juoksennella. Toki joidenkin tuomitseminen on ihan aiheellista, mutta osalla on ihan oikeasti syy siihen, miksi vaikkapa se pitkäkarvainen koira ajellaan lyhyeen turkkiin tai laitetaan ne ponnarit päähän pitkäturkkiselle koiralle. 

Hieman kärjistäen laitoin facebookiin päivityksen: "Hyvät koiraihmiset, en pyydä jo etukäteen anteeksi sitä hirvittävää järkytyksen ja kauhistelun määrää, joka nousee lyhyeen turkkiin leikatusta colliesta. Tämä on vain varoitus niille henkilöille, jotka kokevat järkyttävää tuskaa siitä syystä, että minä pidän huolen koirani hyvinvoinnista. Toisin sanoen: Seran irokeesikampaus ilmestyy taas parin-kolmen viikon päästä - vielä on liian talvi - joten koira sai nyt tyytyä pelkkien akuuttien takkukohtien dramaattiseen lyhenemiseen. Suojatkaa siis silmänne!" 

P.S. Olen hävittänyt ohennussakseni, mistä johtuen tämänhetkinen kampaus saattaa näyttää erityisen rujolta, se kun on leikattu perusfiskarsseilla. 

P.P.S. Sera oli eilen vapaavuorolla agissa vähän flegu (jumeja ei pitäisi olla, tsekattu on), joten katsotaan johtuiko löysäily kireistä kohdista mahan alla, kauluksessa tai housuissa. BoTtia on pidetty myös päällä varmuuden vuoksi. Ylihuomenna käydään vähän muistuttelemassa kontakteja, nääs kun sunnuntaina on Lappeenrannassa kisat. Molemmilla!

P.P.P.S. Nasta oli eilen rasittava itsensä. Eilisen päivälenkin jälkeen seuraava pissa tuli tänä aamuna. Kävelin koirien kanssa kymmenen maissa varmaan 45 minuuttia (normaali ilta"lenkki" on n. 10 min) ja sen jälkeen vielä seisoin pihalla. Se vaan haisteli. Jaakko oli jo luullut että miut on kaapattu ja murhattu, kun ei näkyny takasin ja puhelinkin oli kotona. Nape vaan muina koirina hengaili pihalla, nuuskutteli tien varressa ja yritti komentaa minua. Minuu suututti ja seisoin eleettömänä pihalla. Ei tehny pissoja. No, siinähän pidätti sitten 16 tuntia. Sama se mulle on.

Ei kommentteja: